Stijgend vocht: oorzaken en behandeling

|

Stijgend vocht is een van de meest voorkomende vochtproblemen en kan, mits correct behandeld, volledig worden behandeld. In dit artikel lees je over alle mogelijke oorzaken en gevolgen van optrekkend vocht, en hoe je dit kunt herkennen. We zullen ook 3 methoden voor vochtige behandeling behandelen, met hun prijzen per strekkende meter.

Stijgend vocht: oorzaak en gevolg

Vochtige muren komen vaak voor in oudere gebouwen zonder een vochtwerende loop op maaiveldhoogte. Hierdoor wordt grondwater door de wanden opgenomen.

De hardnekkigheid van dit soort vochtproblemen hangt af van het waterpeil en de porositeit en dikte van de materialen.

Stijgend vocht kan de muurafwerking beïnvloeden en zelfs de fundering van het gebouw beschadigen.

Bovendien kan vocht veel gezondheidsproblemen veroorzaken, bijvoorbeeld allergieën of problemen met de luchtwegen.

Hoe herkent u opstijgend vocht?

Dit probleem kan zich zowel in binnen- als buitenmuren manifesteren. Er zijn verschillende symptomen die kunnen leiden tot de diagnose ‘optrekkend vocht’. Vochtige plekken op de muren zijn natuurlijk een duidelijke en duidelijke indicatie van vochtproblemen. Schimmel, een muffe geur en losse muurcoating (verf, behang, gips) zijn ook mogelijke symptomen.

Hoe opstijgend vocht te behandelen: 3 methoden

Er zijn verschillende methoden om opstijgend vocht te behandelen. Welke het beste bij uw huis past, hangt af van de staat van het gebouw en de persistentie van het probleem.

1) Vochtbestendige injectie

De meest gebruikte oplossing is het injecteren van je muren met een vochtbestendig product. Het is vrij eenvoudig, maar een correcte uitvoering vereist nog steeds enige precisie en professionele kennis:

Eerst moet je om de 10 à 12 cm en net boven maaiveld gaten in de muur boren. Deze gaten zijn gevuld met een vochtwerende crème of vloeistof. Dit zet uit in het metselwerk en voorkomt dat vocht het gebouw binnendringt. Nadat alles is gevuld, moeten de muren uitdrogen en kun je ze opnieuw coaten.

Wanneer u het injecteren aan een vochtige specialist overlaat, kunt u een prijs vanaf € 90, – per meter verwachten. Via onze offerteservice kunt u gratis en vrijblijvend prijsopgaven op maat opvragen bij vochtige specialisten.

 

vochtige specialisten

2) Horizontaal wandsnijden

Dit is een tweede mogelijke techniek om grondwater te zuiveren. Hier wordt de muur vanaf beide zijden van de muur horizontaal over de gehele breedte gesneden alsof het hele gebouw wordt opgepakt. In de vrijgekomen ruimte wordt een kunststof vochtwerende baan geplaatst zodat vocht een probleem uit het verleden wordt.

Zoals je je kunt voorstellen, wordt deze invasieve techniek, vanwege stof, schade en het feit dat je de hele muur opnieuw moet coaten, vooral gebruikt tijdens grootschalige renovatiewerken.

3) Carebrick vochtige behandeling

Carebrick is een innovatieve vochtbehandelingstechniek die vooral in Nederland wordt toegepast. Een keramische buis plaatst elementen in de vochtige wanden en door de twee openingen in deze elementen ontstaat er luchtstroom in de vochtige muur. De lucht koelt af en er ontstaat een koudebrug. Het vocht wordt dan naar deze koudebrug getrokken en naar buiten geleid.

Leave a Comment