Hoe vochtproblemen in huis te voorkomen en te corrigeren.

|

Het schimmelseizoen is hier en hoewel overtollig vocht – zowel binnen als buiten – een grote verscheidenheid aan problemen in huis kan veroorzaken, kunnen kennis en eenvoudige maatregelen helpen om een ​​huis schimmelvrij te houden.

Wanneer het weer in november aanbreekt, kan verwarmde lucht vochtproblemen veroorzaken omdat het meer vocht vasthoudt dan koele lucht. Wanneer warme lucht in contact komt met een koud oppervlak, koelt het af en overtollig vocht condenseert, meestal ter plaatse – met name ramen met één ruit of niet-geïsoleerde muren. Het achtergebleven vocht kan leiden tot schimmel, meeldauw en hoge concentraties bacteriën en huisstofmijten.

Een belangrijke eerste stap om vochtophoping binnenshuis te voorkomen en te corrigeren, is om bad- en keukenventilatoren te gebruiken om snel vocht uit de kamer te trekken voordat het zich naar de rest van het huis verspreidt, volgens Jeanne Brandt, lid van de gezondheids- en gemeenschapsfaculteit bij de Oregon State University Extension Service in Washington County.

‘Als er geen ventilator is die naar buiten ventileert in de keuken en badkamer, overweeg dan om er een te installeren’, zei ze.

Het meeste vocht binnenshuis wordt veroorzaakt door de normale ademhaling van mensen en huisdieren, maar andere activiteiten kunnen ook een bron van overtollig vocht zijn, zei Brandt, zoals baden en douches en het ophangen van natte handdoeken en kleding om te drogen.

Brandhout dat binnenshuis is opgeslagen, hoewel het er schijnbaar droog uitziet, kan een probleem vormen, evenals ongedekte aquaria en grote aantallen kamerplanten (meer dan vijf tot zeven). De luchtvochtigheid binnenshuis is het beste bij een relatieve vochtigheid tussen 30 en 50 procent. U kunt niveaus meten met een hygrometer, een goedkope aankoop bij een hardware- of elektronicawinkel.

Een OSU-publicatie, “Home vochtproblemen”, EC 1437, is een grondige gids over hoe vochtproblemen kunnen worden geïdentificeerd en beheerst.

veelvoorkomende

De publicatie, die gratis kan worden gedownload, legt de symptomen uit van overtollig vocht binnenshuis, vocht binnenshuis en buitenshuis en hoe vochtproblemen in huis op te lossen met ventilatie, buitendrainage en isolatie.

Hieronder volgen veelvoorkomende aanwijzingen voor vochtproblemen binnenshuis:

Muf geuren kunnen wijzen op schimmel, meeldauw of rot. Huishoudelijke geuren die blijven hangen, kunnen wijzen op te veel vocht in de lucht.
Vorst en ijs op koude oppervlakken door condensatie kunnen een teken zijn van overmatig vocht in de lucht.

Een gevoel van vocht komt vaak voor bij hoge luchtvochtigheid.

Verkleuring van het oppervlak, vlekken en textuurveranderingen kunnen verschijnen als zwarte of donkere strepen of lijnen. Schimmel en meeldauw verschijnen vaak als een verkleuring die wit, oranje, groen, bruin of zwart kan zijn. Condities worden vaak opgemerkt als een muffe geur en worden gevonden onder tapijten, achter kasten, op frames tussen ondervloeren en in kruipruimtes en zolders.
Hout zwelt op als het nat wordt en vervormt, en het bekert en barst als het droogt.

Houtrot en verval duiden op geavanceerde vochtschade. Schimmels dringen het hout binnen en maken het zacht en zwak.Buitenvocht komt in huizen terecht door regen, sneeuw of grondwater dat lekt in kelders, kruipruimtes, daken en muren. Water stroomt ook naar binnen door poreuze materialen, zoals verticale beweging door een muur van cementblokken. Dampdiffusies laten vocht zelfs door vaste oppervlakken zoals cement, gipskarton of hout doordringen.

De volgende OSU-informatie over schimmel is ook online beschikbaar:

  • Schimmelbestrijding: checklist voor huisinspectie – Richtlijnen voor het inspecteren van uw huis op vochtbronnen en stappen voor controle.
  • Stempel schimmel in uw huis – 1 paginaflyer met handige tips voor het uitprinten van schimmel in uw huis.
    Winter Storm Schade Checklist

Leave a Comment